RÖRTRÄSKTÅRTA – 10 bitar

 

En mycket god, lätt seg tårta.

2 1/3 dl (175 g) sötmandel

4 äggvitor

2 dl socker

 

Kolasmet

2dl vispgrädde

1dl socker

1/2  dl sirap

1 tsk vaniljsocker

 

Garnering

2 1/2  dl vispgrädde

1-2 msk kakao

 

Forma en låda av bakplåtspapper, 18x20 cm. Ställ den på en plåt och smörj den.

Mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i litet i taget av sockret under kraftig vispning. Vänd ner mandeln. Bred ut smeten i lådan.

 

Grädda mitt i ugnen ca 30 min i 175 grader.

 

Låt kakan svalna. Lossa den från formen och för över den på serveringsfat.

 

Blanda grädde, socker och sirap till kolasmeten  i en tjockbottnad kastrull. Låt detta koka tills smeten blir tjock, att det bildas ”gångar” när man rör i den. Smaka av med vaniljsocker.

.

Låt smeten svalna något. Häll den sedan över mandelbottnen.

 

Vispa grädden till hårt skum. Bred den över kolakrämen (spritsa den gärna i rader). Sikta till sist kakao över grädden.

 

Skär tårtan med vass kniv i avlånga bitar. Godast riktigt kall.

 

Källa Celiakiföreningen i Värmlands län